vezi mai mult

Felicitări cu 8 Martie.
07.03.2024     
 
Hrană suplimentară pentru animale în perioada ierni
19.01.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » Oaspeţi nocturni cu „viză de reşedinţă” în fondul forestier
24
03.2021
Oaspeţi nocturni cu „viză de reşedinţă” în fondul forestier
   
 

Insinuările ce au răsunat săptămâna trecută, cu referire la presupusele încălcări la lucrările de exploatare forestieră la Cantonul nr. 3 al Ocolului Silvic Călăraşi, au provocat nedumerire pentru mulţi din cei care au vizionat filmările din acel sector de pădure.

De fapt, şi mai nedumeriţi au rămas silvicultorii de la faţa locului, care dispunând de Autorizaţia Agenţiei de Mediu, ordinul fondatorului şi actele celor câteva controale inopinate sau ordinare ce au constatat corectitudinea şi oportunitatea lucrărilor, s-au pomenit a fi învinuiţi pe nedrept, dar şi fără acces în sediul cantonului nr. 3. Paradoxul unei situaţii similare, când şoferul nu are acces în automobilul de serviciu, sau lucrătorul medical în cabinetul de proceduri, este mai mult decât penibilă în accepţia unui stat de drept.

Cauza este simplă până la banalitate. „Luptătoarea pentru dreptate” în fondul forestier, doamna Cataraga Svetlana, fiind eliberată din anul 2017 din funcția de pădurar, pentru încălcări sistematice a obligațiunilor de funcție, a decis samavolnic să locuiască în continuare în sediul Cantonului nr. 3 şi refuză să părăsească spaţiul de serviciu ce aparţine Ocolului Silvic Călăraşi.

Evident că este un abuz când cetăţeanul Cataraga S. utilizează, fără niciun drept juridic, încăperea de serviciu a statului („Moldsilva” este o agenţie guvernamentală), aşteptând decizia irevocabilă a instanţelor de drept, dar isprăvile doamnei nu se termină aici. Pădurarul Ciumaş Tudor, fiind într-o patrulare ordinară în fondul forestier (21.03.2021), a depistat că doamna Cataraga cu complicii săi Ghemu Petru, Spinei Gheorghe şi Galiuc Gheorghe erau antrenaţi în tăieri ilicite, iar pe teritoriul cantonului deja erau circa 2 metri steri de lemn de speciile salcâm şi frasin. La înregistrările video şi observaţiile făcute de Ciumaş Tudor, făptaşii au reacţionat brutal aplicând forţa fizică. Ulterior, apelaţi fiind de către pădurar, la faţa locului au venit şi colaboratorii de poliţie (serviciul 112), care vor avea drept scop să cerceteze minuţios faptele celor patru oaspeţi nocturni ai pădurii. Dealtfel, ar putea fi isprava persoanelor vizate şi înlăturarea mărcii de pe cioatele din parcela 99 A, în preajma satului Temeleuţi, motiv pentru a putea fi învinuit de tăieri ilicite acelaşi pădurar. În această situaţie, adresarea Întreprinderii Silvice Călăraşi către Inspectoratul de Poliţie Călăraşi pentru a fi stabiliţi autorii unor asemenea fapte, poate clarifica mai multe lucruri.

Denigrările din partea doamnei  Cataraga Svetlana, sunt efectuate sistematic , iar prin acțiunile săvîrșite  influențează negativ asupra activității specialiștilor întreprinderii  şi a pădurarului actual, dorind să fie reangajată în locul lui. Evident că asemenea fapte sunt demne de dispreţ şi nu fac cinste nimănui.

Deşi o zicală mai veche spune că scopul scuză mijloacele, pentru noi rămâne o mare nedumerire care o fi raţiunea şi tupeul să revii (în cazul ipotetic de câştig în instanţă) într-un colectiv unde ai blamat toţi colegii şi te-ai dedat la asemenea fapte urâte.