vezi mai mult

Felicitări cu 8 Martie.
07.03.2024     
 
Hrană suplimentară pentru animale în perioada ierni
19.01.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » 21 martie-Ziua internațională a Pădurilor, cu genericul “Pădurile și orașele durabile”.
21
03.2018
21 martie-Ziua internațională a Pădurilor, cu genericul “Pădurile și orașele durabile”.
   
 

„Omul trebuie să se uite la lemn ca la aur, să-l doară inima când taie un pom, căci fiecare pom e un om”. (Ioan Grigorescu)

 

Ziua internaţională a pădurilor este marcată, la nivel mondial, în fiecare an la 21 martie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare.

Genericul pentru anul 2018 este un deosebit “Pădurile si orasele durabile”.

Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași a fost fondată în anul 1960, prin Hotărîrea Sovietului Suprem al RSS Moldovenești, avînd în componența sa 7 ocoale silvice, cu suprafața totală de 29000,00 ha. În prezent, suprafața totală a fondului forestier de Stat gestionată de către Întreprinderea de Stat pentru Silvicultură din Călărași, constituie 20014.3 ha, inclusiv ocupată cu păduri - 19631,3 ha sau 98,1%.

Una din cele mai importante activități în întreprindere este compartimentul regenerarea pădurii.

În contextul celor spuse conform planului aprobat de Agenția “Moldsilva” pentru anul 2018 pe ÎSS din Călărași la compartimentul Regenerarea Pădurii  pentru semestrul I se vor aplica măsuri suplimentare pentru regenerarea artificială a poienelor și golurilor din fondul forestier a parchetelor exploatate, care nu au capacitatea de a se regenera natural, suprafața planificată sub regenerare v-a constitui1,8 ha, completarea culturilor silvice în fond forestier 10,0 ha pregătirea solului în fond forestier 37,6 ha, ajutorarea regenerării natural prin provocarea drajonării 84,5 ha, ajutorarea regenerării natural sub masiv 35,8 ha.

În cadrul întreprinderii activează 140 de salariați, neapărat cu paza pădurii de tăieri ilegale și alte contravenții silvice sunt preocupați 85 de persoane.

Anual în întreprindere se efectuează tăieri de îngrijire și conducere a arboretelor pe o suprafață de 1500 ha cu un volum de masă lemnoasă de 23,5 mii m3 și tăieri de produse principale pe o suprafață de 160 ha cu un volum de masă lemnoasă 10,7 mii m3.

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile pentru a efectua acțiunii în vederea marcării acestei sărbători ÎSS din Călărași va desfășura acțiuni în alte zile cu condiții meteorologice favorabile, astfel se vor efectua lucrări de plantare a culturilor silvice cu puieți de specii forestiere, ajutorarea regenerării naturale prin metoda semănării ghindei sub masiv și provocarea drajonării prin rănirea rădăcinilor în salcîmete după tăierile de conservare rase în scopul obținerii drajonilor și lăstarilor pentru formarea și dezvoltarea unei generații de arboret nou de viitor, vom difuza un reportaj video pe canalul TV CTC  . 

De asemenea, cu această ocazie, ÎSS din Călărași vă mulţumeşte tuturor pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului în ceea ce priveşte susţinerea acordată în vederea realizării obiectivelor de interes comun în domeniul pădurilor şi vă adresează rugămintea de a păstra aceeaşi colaborare eficientă şi în continuare.