vezi mai mult

Felicitări cu 8 Martie.
07.03.2024     
 
Hrană suplimentară pentru animale în perioada ierni
19.01.2024     
 
Prima pagină   »  Comunicare   »  Comunicate » Măsurile întreprinse în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul ÎSS din Călărași
16
03.2017
Măsurile întreprinse în domeniul securității și sănătății în muncă din cadrul ÎSS din Călărași
   
 

 

                      Securitatea - în opinia multor specialişti, înseamnă a fi la adăpost de orice pericol, protejare sau apărare, iar sănătatea - reprezintă starea unui organism în care funcţionarea tuturor organelor se face în mod normal şi regulat. Din conjugarea acestor doi termeni, aplicaţi unui sistem de muncă a luat naştere expresia „Securitate şi sănătate în muncă", ce s-a transformat ulterior într-un concept amplu şi complex. 

                     Asigurarea securității și sănătății în muncă a angajaților în toate aspectele legate de muncă, este obligația angajatorului, conform Legii securității și sănătății în muncă nr. 186-XVI din 10.07.2008 şi Normelor metodologice de aplicare a acesteia. 

Măsurile prin care se asigură supravegherea corespunzătoare a sănătăţii lucrătorilor în funcţie de riscurile privind securitatea şi sănătatea în muncă se stabilesc potrivit reglementărilor în vigoare. 

În ÎSS din Călăraşi activează specialis (funcţionar) desemnat, numit Specialist în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, care îndeplineşte cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului doi de pregătire. 

În comun cu conducerea întreprinderii specialistul desemnat organizează, desfăşoară şi supraveghează după instruirea lucrătorilor în domeniul SSM, asigură baza materială corespunzătoare unei instruiri adecvate. 

De asemenea în termen se petrece instruirea în domeniul SSM şi a conducătorului întreprinderii, conducătorilor locurilor de muncă, specialiştilor şi lucrătorului desemnat, care se efectuiază îndată după numirea lor în funcţiile respective şi periodic, la cursuri de instruire realizate de servicii externe de protecţie şi prevenire, care se finalizează cu verificarea cunoştinţelor însuşite şi eliberarea certificatelor de absolvire. Respectiv, conform legislaţiei în vigoare, cheltuielile fiind suportate de întreprindere. 

În ÎSS din Călăraşi au fost elaborate şi instrucţiuni pentru toate ocupaţiile şi lucrările desfăşurate în unitate, ţinînd seama de particularităţile acestora şi ale locurilor de muncă. Instrucţiunile sunt înregistrate în registru, multiplicate şi acordate muncitorilor. 

În cadrul întreprinderii este constituit şi comitetul pentru securitate şi sănătate în muncă, care asigură colaborarea angajatorului şi angajaţilor în vederea identificării măsurilor privind asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor la locul de muncă. 

Echipamentul individual de protecție se acordă gratuit salariaților potrivit criteriilor stabilite în Normativul cadru de acordare și utilizare a echipamentului individual de protecţie, adaptat pentru meseriile şi factorii de risc din silvicultură. 

Materialele igienico-sanitare se acordă obligatoriu şi gradtuit angajaţilor în scopul asigurări igienii şi protecţiei personale. Cantităţile respective şi periodicitatea asigurării, se stabilesc prin contractul individual de muncă, pe baza caracteristicilor locurilor de muncă.

În întreprindere sunt instalate panouri cu privire la respectarea regulilor în domeniul securității și sănătății în muncă, ce ține de domeniul silvic.